Free Pie
РЕЖИСЬОР CALEB SLEIN  •  ПРОДУЦЕНТ GORILLA FILM COMMUNITY
Великобритания / 2013 / 10'
Трагична комедия за живота и смъртта, за пая и пак смъртта. Оригиналния сценарий Free Pie е за театър, написан от Tom Skeritt, а Caleb Slein го адаптира за късометражен филм. Free Pie ще ви удари с бруталния си черен хумор, виреещ единствено във Великобритания.
F ree Pie е трагична приказка за живота, която се запомня за много дълго време. Може би това е един от шедьоврите за тази година. Толкова е естествено всичко и в същото време толкова абсурдно, че накрая не сте много сигурни какво точно ни прави толкова съпричастни към историята. Неяснотата какво предстои с всеки следващ миг?! Или отвратителната емоция на загуба, която някои от нас са изпитвали?! Както и да е, тъй като много неща бих искал да кажа за филма, за да не ви затормозявам с дълги и хаотични текстове, ще ги изреждам в кратки абзаци.
 
Много е трудно да се каже в случая кой е протагонист и кой антагонист, защото и двамата играят и двете роли едновременно, нещо, което също утвърждава Free Pie не просто като поредния филм, а като шедьовър.
 
Помните ли „Речта на Краля“? Хем се говореше за него, хем някакси мина между пръстите на обществото и хората, които го изгледаха докрая не са толкова много. Така е, защото хората обичат действието, а „Речта на Краля“ беше 98% говорене и едва 2% действие. Ами Free Pie е в подобно съотношение, което на фона на късите филми, представени в Кинематограф също го отличава. И въпреки това толкова е добра играта на двамата, че тя просто ви държи...
 
...ооо да, актьорската игра... Гениална е. Толкова са различни двамата и толкова добре влизат в ролите си, че просто влизате в тяхната реалност без да поставяте под съмнение плътността на героите им. По думи на Caleb Slein, тези актьори са били предвидени още преди адаптацията на сценария. Да, не всеки филми започва от кастинга. Понякога, кастинг изобщо няма. Героите са сред нас.
 
Още нещо, което прави Free Pie уникален – общата емоционална картина. Филмите се категоризират по жанрове според емоцията, която носят. Да, в късото кино, често има микс между позитивни и негативни емоции, но тук това е изразено много брутално. Филмът буквално ви кара да се смеете, докато главния герой изживява смъртта на детето си?! С което като зрители ви кара да изпитате нещо, което мнооооого малко филми успяват да ви вменят, защото е чувство, което изисква действия от ваша страна – чувство за вина.
 
Мога още много да ви говоря, но... Free Pie is the film. Watch it.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+