Going Green
РЕЖИСЬОР THIAGO ARANHA  •  СЦЕНАРИСТ THIAGO ARANHA
Великобритания / 2010 / 5'
Една анимация, която чрез оригинална идея засяга една от темите, които сякаш засягат всичко и всички - опазването на околната среда. Отделете 5 минути от живота си на нея, замислете се и дано филма събуди нещо повече от това да натиснете бутона like.
Т ова филмче отвсякъде мирише на някой от онези „зелени” конкурси. Нещо под надслов „За да има света бъдеще”, в които планетата се спасява с остроумни анимации като тази. В голяма част от случаите, творческите пориви на ума зад такива творби също са „зелени”, ако схващате. Полвинчатото ми проучване не потвърди дали тук е намесен конкурс и дали автора е потхед, но миризмата и на двете зеленини си е там.

Без да го желая пак се превръщам в неоправдано мрънкало. Нима има нещо лошо във всичко това? Нормално е прогресивната мисъл в днешно време (а и в последния сигурно половин век) да е „зелена”, защото и за съвсем непрогресивните хора май стана ясно, че сигурно най-големия проблем в света е, че го унищожаваме поетапно. Стига се до едно безкрайно, и по-лошото, безрезултатно повтаряне на послания, символи и убедено активистко говорене, всичко с трайност колкото един трип или един конкурс за красота. И докато се осефериш – резултатът от полвинчатите ти действия е нищожен, а накрая и в рекламите на „Бритиш Петролиум” започва да се говори екологично. Естествено, изобщо не искам да подценя действията на много екологични групи по света, повече или по-малко радикални, които наистина правят промяната, но това което те вършат не е достатъчно и скоро няма да чуете, че планетата е спасена. Именно защото екологията се превърна най-вече в нещо „готино” и „умно” за което да се говори, от там и в ...’де да знам ... малоумни ПР кампании на телевизии, които организират ново поколение ленински съботници. Посъбираш боклук „за един ден”, ‘па си легнеш спокоен, ‘па утре пак запалиш колата. Екологично-консумеристка идилия. Или пък, щрак – свежо клипче с някакви светофари в YouTube … позамислиш се... пускаш следващото клипче.

Това превръщане на опазването на околната среда от идея за по-добър живот в поредния маркетингов продукт ни предизвиква да задаваме повече въпроси от преди. Най-малкото всяка следваща миска отдавна е запозната с темата, т.е. ОЧЕВИДНО Е НУЖНО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ.

За да сме в контекста на горния филм – работата, доказано, е затънала достатъчно, за да ни е пределно ясно, че „една птичка пролет не прави” (Светът може много да научи от балканските поговорки!). Последните десетилетия показаха, че светофарите (системата) няма да започнат да светят зелено от само себе си, а когато по-голяма част от хилядите коли НАЙ-НАКРАЯ спре да се съобразява с тях. В пряк или преносен смисъл, човешките общества трябва да спрат да бъдат или да се стремят да станат стада със светофари за пастири. Тогава опазването на околната среда, социалната справедливост, или ...хм ... морала в политиката и още много, много прекрасности ще са нещо повече от утопии.  А как да стане промяната? Тук вече съм съгласен с филма – на милиардите коли трябва да им се дава постоянен пример.

Иначе цялата идея и в Going Green и в хиляди други напафкани екоанимации, е чудесен момент на прозрение. Въпросът е провокира ли нещо повече от натискане на лайк бутон ... Не мисля.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Going Green, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
iDiots
Една оригинална кратка анимация, която ни сблъсква с някои съществени проблеми на глобалното общество днес - идиотските консуматорски навици, малоумните разбирания за комуникация и тоталната апатия спрямо тези пороци.
BIG LAZY ROBOT VFX / Испания / 2013 АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+