Halfway
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ KARL HOLT  •  ПРОДУЦЕНТ Darkline Entertainment
Великобритания / 2012 / 5'
Karl Holt ще ви постави на място, където не бихте искали да бъдете. На британския късометражен филм на ужасите Halfway не му липсва нищо за филм от този жанр. Гледането е задължително, но докато го правите, не забравяйте – оглеждайте се за светлината!
А ко трябва да бъда честен, ужасите са ми по-долу в жанровата класация и за пълнометражно и за късо кино, но ще споеделя тук добрите впечатления, които младият Karl Holt ми направи, а и съм сигурен, че както не ми харесват, има хора, които издигат в култ horror-ите.

Първо, създателят на филма се е насочил в тази тематика и трябва да призная, че му се отдава. Гледах и друг негов къс филм, Negative image, който беше малко по-професионално направен и е обикалял фестивали, като  New York City Horror Film Festival 2012 ShortsHalfway впечатлява с това, че си личи, че бюджетът е колкото на 0.05 секунди от, да речем, Avatar, но с простите хватки се създават така желаните, за този тип филми, ефекти – мигащи луменисцентни лампи, звуковите ефекти , пуснатите с нощно виждане кадри по телевизора, рязко сменящите се кадри и тн. CGI анимацията също я има и тя е на ниво, въпреки, че едва ли се ползват най-модерните програми в конкретния случай.

Както казах, не харесвам този жанр, но стоя зад тезата, че при късометражните, ефектът може да е много по-голям от пълнометражните, защото тук имаш само един миг, в който да шашнеш публиката. При тъпите американски филми на ужасите, между такива моменти пълнят с клиширани, колежански проблематики, които на всички са ни дотегнали много и са спрели да ни бъдат интересни, откакто прескочихме шестнадетата си годишнина.

Сюжетът, от своя страна, ми напомня на нещо много странно – приказка на братя Грим, която си спомням, че съм гледал, като малък в неделя сутринта като детско и тя също ме плашеше. Мисля, че се казваше Духът в бутилката и, незнайно защо, там нямаше хепиенд, за разлика от повечето приказки. Тук сами ще видите какъв е краят, защото, когато мъж се намира в мазе, където го снимат камери и осветлението е слабо, могат да се случат безброй много неща.

Да се гледа, особено от фенове на ужасите, а другите, могат да пращат на приятели и да стряскат!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Halfway, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
No Way Out
No Way Out е филм само за издръжливи сърца и психика! Качествен представител на хоръра, филмът ни разказва за мъж, който бягайки от гадно чудовище, стига до прозорчето на надеждата, недостатъчно да премине тялото му, но достатъчно за част от него.
KRISTOFFER A. MORGAN / САЩ / 2012 ИГРАЛНО КИНО / УЖАСИ
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+