I Love Sarah Jane
РЕЖИСЬОР SPENCER SUSSER  •  ПРОДУЦЕНТ BLUE TONGUE / VICE
Австралия / 2008 / 14'
В пост-апокалиптичен свят групичка деца се оказват в град, превзет от зомбита. Това не е поредният филм за зомбита, всъщност I Love Sarah Jane може да се разглежда и и като един очарователен horror, в който едно момче ще изпита първите си любовни трепети.
В последно време наблюдавам една вълна към horror-а, която обаче се характеризира не с кървища, ами с интересни истории, които грабват вниманието, а ужасът е просто среда. Такъв е случаят на I Love Sarah Jane. Помните ли Super 8?! Това, което го направи толкова впечатляващ беше фактът, че за разлика от другите фантастични филми, всичко се случваше през гледната точка на децата. И те, ако забелязахте, не бяха нито трагични, нито унили - напротив. Те се забавляваха и използваха момента да преживеят щури истории.
 
I Love Sarah Jane със своите 14 минути, първоначално ми се стори малко бавен, но после осъзнах, че през цялото време той всъщност разглежда отношенията между групичка деца, които са динамични, непостоянни и малко не знаеш какво да очакваш. Това е първия пласт на напрежение. Второ, те се намират сред шибан зомби апокалипсис – това вече е доста напрежение, защото никой от нас не знае докрая колко грозна може да стане картинката. Дълго мислих за края, дали това беше най-добрият възможен край, и май е. Някак закачлив е. Първичната пубертетска любов тогава на фона на зомби апокалипсиса създава един особен емоционален дуализъм у мен. А в последствие и мощен катарзис! Абе красив филм е I Love Sarah Jane! За любовта няма граници!
 
Кинематографично погледнато, I Love Sarah Jane не само надминава очакванията ми, но и го възприемам като перфектно реализирана професионална продукция, за което сериозно участие има Mike Seymour от fxphd – агенция, занимаваща се основно със CGI и видео ефекти. В глобален мащаб между другото, доста такива екипи от млади хора развиха умения и ги превърнаха в бизнес, благодарение на който да направиш филм с ефекти днес е доста по-лесно и евтино, отколкото беше преди. Това означава, че е въпрос на време до някоя друга година и България да излезе на световната сцена със CGI ориентирани филми, а защо не и sci fi. Към момента даже не съм сигурен дали изобщо имаме наши sci fi филми (не аматьорски).
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+