Johnny Express
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ KYUNGMIN WOO  •  ПРОДУЦЕНТ ALFRED IMAGE WORKS
Южна Корея / 2014 / 5'
Корейската анимация ни въвлича в един обикновен ден от живота на междупланетарния куриер Johnny, който като типичен мързелив служител, отегчен от рутината, не забелязва еднооките лилави обитатели на малка планета. Какво ще се промени и какво не?
J ohnny Express е продукция на корейското анимационно студио Alfred Image Works. Действието се развива през 2150 г. и разкрива обикновен ден от живота на един от работниците в „най-добата куриерска фирма във Вселената” – Johnny Expess. Образът на Johnny е изключително интересен и забавен, а липсата на диалог и напластяването на странни звуци също спомагат за удоволствието от гледането на филма.

Още в началото на анимацията виждаме Johnny в неговата посредствена роля – спящият и мързелуващ в кораба си, движещ се на автопилот куриер, чиято единствена задача е да достави пратките, предназначени за получателя. Подобна задача изглежда твърде лесна и предполага минимални затруднения и усилия. Какво обаче става, когато куриерът попадне на планета, чиито обитатели са хиляди пъти по малки от него, а пратката е микроскопична? В конкретната ситуация се полага сблъсъкът между два коренно различни вида създания, което неминуемо ще доведе и до поредицата случващи се трагикомични събития.

В спокойната планета, обитавана от еднооки лилави индивиди, изведнъж настава тотален хаос. Нищо неподозиращият Johnny се явява най-голямата заплаха за тяхното безопасно съществуване. Спокойно разхождащият се из малката планета куриер не забелязва ни най-малко какви разрушителни последствия има негововият ход в пространството.

От една страна имаме образа на Johnny, а от друга - малките извънземни - борещи се за живота си. Интенцията на куриера, разбира се, може да се тълкува чисто положително, тъй като самият той няма никакво реално знание за случващото се. Johnny Express често се определя  като изключително забавен и смешен, но не бива да се пренебрегва и заложеният черен хумор. Подобен сюжет издига също така въпросът  дали незнанието на героя може да се експлицира като оправдание. Поемайки в този ред на мисли, се открояват две основни линии. Едната следва изначално поставената цел – получаването на пратката от получателя, която с течение на обстоятелствата и дори извън знанието на Johnny, е изпълнена. Втората обаче снема целта и издига на преден план пътя за достигането й, който ни е представен чрез тоталната деструкция на една планета и геноцида над нейните обитатели.

Чрез тази опозиция Kyungmin Woo разкрива по брилянтно олекотен начин вечната дилема за целта и съответно - средствата за достигането й. Анимацията поставя пред зрителя възможността да възприеме тази опозиция както комично, така и трагично. Johnny Express не е поредният опит да се представи пред аудиторията една проста идея, към която всеки да бъде съпричастен, а напротив – смисловият товар на подобен сюжет разкъсва зрителя, карайки го неминуемо да се запита за това дали Johnny е положителен или отрицателен герой.

В крайна сметка удоволствието от гледането на анимацията е неоспоримо. Изпълнението, сюжета, хуморът и всеки един съставен елемент разкриват цялостната визия за това как разрухата на една планета може да ни докара до истеричен смях.
SUBSCRIBE
АВТОР Атанаска Чолакова
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+