Ничего страшного
РЕЖИСЬОР УЛЯНА ШИЛКИНА  •  СЦЕНАРИСТИ УЛЯНА ШИЛКИНА И ВИКТОР ПЕЛЕВИН
Русия / 2000 / 19'
Страхът през очите на детето. Шест момчета в интернат си разказват истории за мъртвите. Границата между сън и действителност е тънка, всичко е поставено под въпрос. Вълнуваща и задълбочена приказка за живота и смъртта. И вечната тема: кое е истина и кое илюзия?
З …наете ли историята за Града на мъртвите? Връща се мъж от командировка и вижда, че всички наоколо са мъртви, но се преструва, че не забелязва нищо. Прибира се вкъщи и разбира, че жена му също е мъртва. Започва да я разпитва какво се е случило, докато го няма. Жената нищо не признава, но дава да се разбере, че самият мъж също не е измежду живите...

С тази детска „бръщолевица“ започва филмът на Уляна Шилкина „Нищо страшно". По време на летен лагер деца се състезават кой ще разкаже по-страшна история преди сън. Те фантазират, а плодовете на тяхното въображение „оживяват“ за слушателите и зрителите.

Филм, разкриващ страха през детските очи. Четири истории, докосващи най-тънките нишки на човешкото съзнание. Комбинация между изключително добра актьорска игра и анимация с примитивен маниер, съотнесени с възрастта на всеки един от героите и неговото въображение.

„Нищо страшно“ е дипломна работа на руския режисьор Уляна Шилкина (в периода 2007-2009 програмен директор на един от най-престижните руски фестивали „Дебюти“). Освен множество национални награди, авторското късометражно кино, основано на разказа на Виктор Пелевин „Синият фенер“, получава приз и в България! Първа награда за режисура на международния фестивал за студентски филми в Благоевград.

Философска приказка за възрастни, разказана от деца. Всичко за мъртвите, казано в 20 минути. С какво се отличава живият от мъртвия? Как разбираш дали това, което те обкръжава, е реално? В края на краищата това, което се случва с нас, е само в ума ни. Това осъзнаване може да бъде причинено от входящите сигнали на сетивата ни и от  дейността на мозъка. Но къде е разликата? Няма обективен отговор, щом той преминава през човешкото съзнание. Може би всичко около нас е сън, докато черният заек продължава да бие барабана си…
SUBSCRIBE
АВТОР Боряна Райчева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+