On Time
РЕЖИСЬОР TED CHUNG  •  СЦЕНАРИСТ DAVID BRADLEY HALLS
САЩ / 2008 / 6'
Артур е преживял любовно разочарование и, обхванат от тъга, чака самолета си на летището. До него ще седне един усмихнат човек, който ще му представи своето изобретение - артефакт, чрез което могат да се разрешат някои житейски проблеми. По сюжета на Room 8.
П риличен филм, който е много възможно да остави у вас усещането, че сте го гледали преди, дори и да не сте. Най-вероятно, защото вече сте гледали Room 8, в който основен елемент беше много подобна магическа кутия. Ако оставим нея настрана и режисьорите да спорят кой от кого е крал, на лице е и масовото използване на късите филмови форми за оригинално разказване на не толкова оригинални истории. On time определено е един от тези филми. И въпреки че не е шедьовър може да ни вкара в малко размисли ...

Вероятно всеки от вас ще се съгласи, че когато изживяваме разочарования, понякога възниква перверзно удоволствие от болката. Независимо дали става въпрос за любовна несполука, да разочароваш близък, да си изгубиш работата, дори и при далеч по-големи и сериозни несгоди, които наричаме трагедии, когато човек изживее и осмисли един тежък миг, едновременно в него бушуват неговата обяснима тъга и едно съвсем нерационално, подтиснато от здравия разум (смело казано) задоволство. Може би съм сам в размислите си и сега гледате странно тези думи, но съм убеден, че подсъзнателно това приъства у всеки. За да поясня - нямам предвид, че изпитваме непосредствена радост, че нещо лошо ни се е случило и едва ли не вътрешно сме щастливи. Задоволството идва от факта, че макар и да сме преживели тежък момент, стига да сме успели да го осмислим в нашия си контекст, ние сме обогатили житейския си опит, преминали сме или преминаваме през предизвикателство, изживели сме екстремна емоция. Излишно е да казвам, че екстремните емоции са това, което ни кара наистина да усещаме живота, и че най-нещастни са хората с най-подредено и роботско ежедневие, чийто истински радости и тъги са изцяло удавени в офиса и апартамента им.

И така, макар и нещастни и покрусени, ако (пак повтарям условието) можем да осмислим случилото се, у нас може да се появи перверзното удоволетворение, че живота ни е малко по-пълноценен. Не само, че трудностите ни правят по-силни (което ще ви го каже дори най-тъпия политик), те правят и радостните ни моменти далеч по-стойностни - следващата любов, новата работа ... Като цяло човек не може да усети личните си триумфи като такива ако не е изпитвал разочарование.     

В този контекст главният герой в On Time изживява такъв труден момент и обхванат от тъгата се въползва от изключително удобно и лесно решение на проблемите си - магическата кутия. Никога няма да ти се налага да се чудиш, никога няма да сбъркаш, даже може и да изкараш някой лев ... Всъщност никога няма да изживееш напълно живота си.

Кутията-стая е символ на всичките онези "лесни" решения, които съпътстват живота ни. В един доста банален текст тук щяха да бъдат дадени за пример наркотиците ... Естествено, има ясна причина за това, но дрогата се превърна в събирателен образ на злото, който да сочат с пръст хората, които също се дрогират с "лесното". Хиляди-милиони-милиарди люде, които заменят активноста - гражданска, човешка или принципна, с обикновено воайорство. Наблюдават живота в електронните кутии в дома си и не посягат към възможностите наистина да го живеят, заради риска, че "нещо лошо може да се случи" ... Или просто защото са толкова свиканли с "лесното", че вече ги мързи.

А истинските радости са там ... Идват само няколко минути след тъгата, но може и да открият празния стол на онези, които търсят по-лесния живот. Мисля, че това беше истинската причина за разочарованието върху лицето на изобретателя, когато видя любимата на Артур да идва за него.

Надявам се тези размисли за филма да са ви били по-интересни от "бъди там навреме!" тъпотията, с която би се изчерпало едно "лесно" гледане на този филм. 
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА On Time, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Room 8
Един англичанин попада в руски федерален затвор, килия 8. В тази килия вече има един човек, чието присъствие там не е случайно. Има също така и голяма червена кутия. Тя не е обикновена - нарушава някои закони на физиката. Room eight.
JAMES GRIFFITHS / Великобритания / 2013 ИГРАЛНО КИНО / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+