Security
РЕЖИСЬОР LARS HENNING  •  СЦЕНАРИСТ LARS HENNING
Германия / 2006 / 13'
Security е история за охранител на обикновен супермаркет, който хваща една жена в кражба два пъти. Тя обаче ще го накара да направи нещо, което не е правил никога досега. Security, освен че за жанра си може да се нарече класика, носи доста силна идея.
S ecurity е късометражен филм, спадащ в категория, на която от известно време не бях попадал. Това са праволинейните, битово-ситуационни филми. Към тях имам особено отношение, защото светът, който представят не е просто копие на реалността, ами навлиза точно в ежедневната реалност на един обикновен градски човек. В случая, супермаркетът- мястото на което средния човек прекарва няколко години от живота. Това е място, което въпреки постоянното движение на много хора и стоки, е автоматизирано и рядко може да се създаде ситуация, която би променила живота ви, но гледайки филма осъзнавате, че това би могло да се случи на всеки човек и най-вероятно вече се е случвало много пъти.
 
Неореалистичната и изчистена естетика на Lars Henning е приятна, защото липсата на детайли, които да ангажират вниманието и монотонноста в кадрите създават едно леко, но постоянно напрежение. Тук се усеща и навика, който късото кино развива у зрителите – колкото е по-праволинеен и монотонен сюжета, толкова по-ударен е краят. Разбира се, това важи само за добрите късометражни филми. Истински майсторлък е да създадете край на една история, който да е логически издържан и да е толкова неочакван, че зрителя да е неспособен да го предвиди.
 
Security, освен че за жанра си може да се нарече класика, има и доста силна и конкретна идея, която провокира вътрешен дебат, противопоставящ Системата и Човека като индивид. Не знам дали в българските супермаркети някога са извършвани такива проверки за едва ли не сексуален тормоз от страна на служителите към клиентите, защото като цяло в България темата за флирта на работното място не е особено коментирана. На Запад обаче, тази тема стана много актуална последните години, сигурно защото си нямат други по-важни проблеми да решават... От друга гледна точка, това се случва в Германия – страна, известна с правилата и нетърпимостта към нарушаването им. И оттук вече може да се изведе втора линия за дискусия – спазването на правилата ли е причината Германия да е най-добре развитата страна в света? Ако е така, кофти за тях, защото това си има и странични ефекти, май невидими за обществото, но болезнени за индивида, когато смачкат проявата му на естествено човешко чувство, защото е в разрез с правилата. Доста интересни теми върху които да помислите поставя Security!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+