Some Static Started
РЕЖИСЬОР BEN BRIAND
САЩ / 2010 / 8'
Заснет за 8 часа, с продължителност 8 минути, този късометражен игрален филм е наслада за зрението, стрес за съзнанието и паника за слуха. Вижте как Ben Briand ще ни потопи в един сън като онези, от които искаме да се събудим, но в същото време искаме да знаем и какво се случва нататък...
B en Briand (oт Австралия), награден за предходния си къс филм “Аpricot” с награда на зрителите на Vimeo, продължава да развива идеите си за човешката памет и същност. Особено ако сте киноман с фетиш към мистерията и по-тежките ленти, обстановката и звуковата картина няма как да не ви напомнят за Дейвид Линч и “Мълхоланд драйв”. Сюжетът е едновременно прост и объркващ. Обяснението на режисьора за хрумването е следното: “Една сутрин възнамерявах да си подстрижа брадата (аз го правя и във филма) и просто ми хрумна идеята за мъж, който ми говори, докато си правя тоалета. Защо би ми говорил той и защо ще си подстригвам аз брадата? Е, може би съм му сторил нещо. И така останалата част от сюжета просто се изля от тази точка.”

Работата на оператора в заснемането на цялото действие е на високо ниво, поради което филмът, според мен, е толкова успешен. Кадрите са изключително дълбоки и продължителни - въпреки че фокусът е доста необичаен на моменти. Светлината е използвана по най-добрия и кадърен начин! Всички цветове и техните нюанси някак си отиват, благодарение на Alice Babidge, която се е погрижила за дизайна на продукцията и за облеклото на артистите.

Ще видите какви 5 госта приютява един магистрален мотел и даже ще ви се иска да останете с тези герои по-дълго, колкото и да ви побиват тръпки.

Безмълвен персонаж с брада и очила (режисьорът) заитригува още в началото, тъй като е осезаемо, че той е подбудителят на всички случки, които са показани във филма. Искам да обърна специално внимание на актьорите и тяхната органична игра в този филм. Sam Smith, раненият мъж, е величествен в образа си, второстепенните герои също стоят адекватно в действието. Впечатлена съм от т.нар. “красиво момиче”, което заварваме да лежи до отхапан хамбургер.

Важно е да се спомене, че с част от актьорите Ben Briand е работил и в други продукции. Тази предпоставка със сигурност е спомогнала за изпълнението на тази конкретна лента. Страхотно представяне!

 Some Static Started ми напомня до някаква степен на The Ganzfeld Procedure на режисьора Keith Maccarthy. Накратко, тестът или експериментът на Ганцфелд се опитва да докаже телепатията. Поставя се изолиран човек с топчета на очите на тъмно и тихо, но той очаква да му се предаде образ по телепатия. В съседна стая до него друг човек се опитва чрез мисълта си да му предаде изображение, което гледа. Резултатите са смайващи, а късометражката The Ganzfeld Procedure показва точно как момче и момиче се срещат някъде в мислите. Тук нашите герои по-скоро се срещат в кошмарите, но пък каква колоритна среща!?!

Ключови думи - напрежение, дезориентираност, страх... Имайте търпение и се насладете на делото на можещия екип.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Some Static Started, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
The Ganzfeld Procedure
Един късометражен филм, в който се крие потенциал колкото да промени тотално науката и начинът, по който гледаме на света. Не си губете времето да го гледате, става въпрос за един скучен научен експеримент, който доказва телепатията. Впрочем, този експеримент е реален.
KEITH McCARTHY / Великобритания / 2009 ИГРАЛНО КИНО / ТРИЛЪР
АВТОР Стела Михайлова
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+