The External World
РЕЖИСЬОР DAVID OREILLY  •  СЦЕНАРИСТ DAVID OREILLY
Ирландия / 2011 / 17'
Момченце се учи да свири на пиано по трудния начин. Kак комуникират птица и факс машина? Изпражнения раждат изпражнения. Каква е рецептата за щастие? Какво означава съвременно изкуство? По какъв начин всички тези въпроси и сюжети са свързани? Дали?
П ърво – ако чуя или прочета някой да се опитва да анализира елементите на това велико творение; да говори за „смисъл”; разочарование от съвременната поп-култура; поругаване на детски символи, като признак на посттравматичен стрес или разочарование от този период в живота на автора; пост-киберпънк; или каквито и да е свързани размисли за психология и културни течения, ще дойда и ще подходя спрямо претенциозната уста, както в птичия диалог във филма.

Целия „смисъл” го има в прав текст, в онези няколко изречения, които излизат в долния десен ъгъл, докато животните от ситкома разчастват смеещия се зрител. The External World е абсолютният апотеоз на абсурда, който представлява силно развитото въображение на един човек, подложен на съвременния информационен поток. Пък ако решиш си се впусни и в загатната метафизична страна на нещата – сигурно всичко това съществува някъде, както съществуваме ние. Плашещ ... или по-скоро ужасно забавен факт.

Но не, не, не. Въобще не му мисли – седни, „нахрани” главата си (ако не си природно извратен), смей се и мигай на парцали. И започни да използваш шибаното си въображение, защото едно обикновено возене в трамвая ми е напълно достатъчно, за да разбера, че почти никой днес не го прави.  

В коментарната секция, тук и в социалните мрежи, не бих искал да виждам споменатите доста жалки аналитични опити. Нека вместо това пробваме следното – всеки да си каже любимия момент от този велик филм, или още по-добре – да сподели най-странната своя фантазия, която му хрумва на момента. Точно така – предизвиквам те, човеко. Спри да мислиш дали някой забелязва петното от лютеница на пуловера ти и поне веднъж използвай истинския капацитет на мозъка си ...

Точно като Дейвид О’Рейли, който както сигурно сте се усетили е моят нов БОГ. Образовайте се с още от суровата му 3D и MS Paint анимация в неговия YouTube канал.    
А пък ако експериментът ми с коментарите се окаже успешен, то това ще ми докаже, че греша и може би (голямо може би е това), някой ден ще пуснем този филм на LIVE прожекция, без да получим едно-две вяли приплясквания и много странни погледи в замяна.
SUBSCRIBE
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+