The Forest
РЕЖИСЬОР DAVID SCHARF
Германия / 2009 / 6'
Момиче на 12 години си задава въпроси, които ще затруднят и възрастен. Защо цивилизованото общество разстройва вътрешния й мир? Утопия ли е свят в хармония с природата? Ако не, как да го превърне в такъв?! The Forest от Германия!
Г ората тук не е просто гора, а всяко място, все още свързано с природата. Нашата цивилизация се е отдалечила толкова много от нея, че всеки, който се опитва да се върне там, е считан за откачалка. И понякога третиран като такава. А какво е "правилното"? Да гледаме телевизия, да пазаруваме и да се друсаме по дискотеки. Еха.

Сигурно вече сте забелязали, но няма късометражен филм, в който телевизора да не е представен като машина за промиване на мозъци. С всичките скандали около платените медии се надявам и Вие да мислите така. Ще разгледам филма през призмата на един българин.

Училищата са занемарени. И как иначе? Видяхме мнението на политиците за учителите по време на стачката им, дано не сте я забравили. Нивото на образование пада драстично. Родителите нямат време от работа, модерната култура е пушене, пиене, друсане и чалга. Ако четете това, значи не сте от промитите, но какво от това? Истина е, че разумните деца наистина търсят образованието си другаде. Останете един ден на Терминал 2 и ще видите сами.

А какво става с природата през това време? Разпродава се, унищожава се, асфалтира се. Нямаме време да я пазим, защото сме заети да оцеляваме. Не се плашете обаче - в началото на 2014 чужденци ще изкупят българската земя и вече няма да е наша грижа. И ако някой се заблуждава, че държавата ще осъществява някакъв контрол с цел опазване на околната среда, ще му се смея в лицето.

Божичко, как може една анимация да разпалва толкова емоции в мен? Искам да отприщя гнева си и да изпочупя витрини и телевизори, но ако го направя като отделен индивид ще ме затворят, точно като момичето. Забелязахте ли обаче как в балоните имаше по един, двама човека? Докато действаме така, ефектът ще е такъв. Всички искаме своята гора. Дори да е различна, трябва да се борим заедно, за да я опазим.
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+