The Gloaming
РЕЖИСЬОР NIKO NoBRAIN  •  ПРОДУЦЕНТ AUTOUR DE MINUIT / SABOTAGE
Франция / 2010 / 14'
Един герой създава свят, който бързо става неуправляем в следствие на постоянната акселерация на еволюцията. По особен начин The Gloaming е един разтърсващ разказ за човечеството, разказан от гледната точка на Бог. Directed by Niko NoBrain.
К огато за пръв път гледах The Gloaming останах поразен, защото една част от всички тези неща съм си ги мислил не веднъж, но не съм намирал правилната словесна форма да ги обясня ясно и кратко. The Gloaming не само че ги обяснява, ами го прави без думи, а това в киното е висш пилотаж. Да се говори е лесно. Да предадеш идея без да говориш при това с такава сложност е вече съвсем друго ниво на изразяване.
 
Предпочитам да ви говоря за The Gloaming все едно обсъждаме литературен разказ, защото обхваща твърде много неща отвъд измерението на киното.
 
Първото, което забелязах аз е подобието на Исус Христос, но облечено в дънки, бяла тениска и обикновени маратонки – може би най-общото и универсално визуално определение за модерния човек. Той се събуди в пустиня... Така, от самото начало в The Gloaming, ние го възприемаме като човек, събудил се в пустиня (на Земята), а не като Христос или като някакъв свръх човек. Изведнъж открива пихтиеста маса и тя минава през няколко стадия на трансформация, като първият е забележете... пирамида. След това филмът от що-годе реалистичен вече става сюрреалистичен, но този преход някакси не ви прави впечатление, даже напротив. Става ви все по-интересно (тук вече изчистената естетика и страхотната художествено оформена графика, както и музиката, си изиграват своята роля)...
 
Адам и Ева. Те пък вместо да са така детайлно и реалистично представени както пичагата с бялата тениска (в случая Бог), са грубовати, нереалистични и като цяло зле изтъкани. Може би както разказа в Библията? След това... войни, войни, войни... Забелязахте ли, че единствено вожда на едната армия имаше очи, другите бяха без очи (препратка към хипноза) и те бяха масата последователи. Другия вожд имаше очи, но не виждаше нищо освен вътрешността на един шлем – символика. Те бяха последователи на символа, зад който стои идеология. Но какво става, когато човек вижда само символа? И забравя идеологията? И е сляп за околния свят?
 
Big Brother. Тук идва най-интересната част. Julian Assange, Edward Snowden – неслучайно са герои на днешната преса. Откакто интернет се разви, идеализмът, че с него неограничено и свободно се свързваме всички, като че ли ни заслепи и някъде там из тъмните кюшета в дебрите на интернета, различни структури монтираха своите очи, с които виждат всичко, а големите Google, Microsoft, Apple, Facebook и други просто ги улесниха. Нали не очаквахте преди години различен сценарий?! Електронните ви писма, чатовете, снимките и всякаква лична информация, естествено, че след като ги качвате на американски сървъри, собственост на американски компании, управлявани от американци, работещи с американски пари, всичко това ще бъде достъпно и до американското разузнаване. Оттам до правителствата по целия свят, които са в добри отношения със САЩ.
 
Цялата тази ситуация като че ли много добре описва последния стадий на еволюцията в The Gloaming. А този стадий е днес. Двете световните войни бяха предпоследния. Забелязахте ли, че главите на общото дебело и мазно тяло, сраснало се с контролните пултове на света, също носеха символи. Военните. Полицията. Радикалните националисти. Политиците. Нацисткият символ (шлема) в случая има по-абстрактно значение – не принадлежността на идеите на Хитлер, а към принципното разделение на човечеството на раси, прослойки, кръв. Против всички тези символи протестира днес целия свят.
 
Те надскочиха себе си. Те изядоха пича с бялата тениска. Погълнаха Бог. Погълнаха себе си. Самоунищожиха се...
 
Неслучайно според мен светът беше така грубовато изрисуван, а пича с бялата тениска беше толкова реалистичен. Това е силно послание. Че всичко това е просто измислица на човечеството с цел да облагодетелства едни за сметка на други. Това е създадено, защото пирамидата се нуждае от много тухли в дъното си и все по-малко, колкото нагоре отивате. Истината е, че Бог сме ние. Всеки един човек е Бог и момента, в който го осъзнае, светът ще стане различен. Любовта е ключът!
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Gloaming, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Man
Man показва земния път на човека откакто е осъзнал, че всичко от заобикалящия го физически свят може да се използва или като инструмент, или като ресурс. Епична анимация, която започва и свършва със смазана буболечка, но в различен контекст.
STEVE CUTTS / Великобритания / 2012 3D АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+