The Mind Job
РЕЖИСЬОР JJ WINLOVE  •  СЦЕНАРИСТ JJ Winlove
Австралия / 2011 / 16'
В един по-напреднал свят от нашия, технологиите вече са достигнали дълбините на човешката памет и могат да визуализират спомени. Те се оказват особено полезни за разкриване на престъпления, ако свидетеля е останал жив. Какво обаче е сбъркано в тази нова възможност?
Д алеч ли сме от тези технологии? Преди 15 години отговорът щеше да е “да“. Днес, не знаем. Не можем да кажем "да", защото технологичния напредък се случи толкова експлозивно, че разтърси света социално, икономически и политически. Не може обаче да кажем и уверено „не“, защото с всяка изминала година откриваме все повече колко всъщност не знаем за човешкия мозък, който се оказва доста по-сложен и непознат дори от Вселената със своята мащабна недостижимост. Истината е, че не знаем кога. Това, което знаем обаче е, че със сигурност ще стигнем до знанието как да го правим, защото акселерацията, на която не само сме свидетели, но и от която сме част, показва, че колкото повече технологични средства измисляме, толкова по-бързо измисляме новите, тъй като предходните вече служат и като средство за откриването на следващите. След като осъзнахме жизнено важната свързаност между хората, какво следва? True Skin? Или Sight, чиято перспектива, макар и смешна е всъщност ужасяваща? Или в крайна сметка Man, защото заблудени във важността и приоритета на технологичния напредък, пропускаме какво наистина е важно, което ще доведе до логично самоунищожение? Всъщност, не е ли по-важно да помислим как да подобрим вътрешния си свят, за да се изчистим от негативизма, който се превръща в пандемия? А може да добавим и моралния въпрос дали насилственото навлизане във фантазиите на даден човек не е особено груб акт на нарушаване на личната неприкосновеност и в този смисъл престъпление?
 
Хубавото на киното обаче е, че добрите идеи, дори провокиращи подобни тежки въпроси на съвремието ни, често се поднасят с художествена намеса, която ги олекотява, същевременно усилва въздействието им. Перфектния баланс го виждаме в The Mind Job. Създаващ усещане за нелепост в битовия характер на сцените, типажите, които са си в стил американски ситком, престъплението, което изглежда... не се сещам за по-добра дума от нелепо, охранител, който гледа в същото време порно. Чудна комбинация за прояви на лек „тоалетен“ хумор и изразяване на добре наложени клишета като първичното желание на мъжете постоянно да локализират и гледат цици. Не само това, но The Mind Job дори внушава, че този нагон е по-силен и от моралното въздействие, което би трябвало да окаже престъплението, случващо се в този момент. За американците не е изключено и така да е, което би било отвратителна характеристика на тяхното психо-социално състояние. От друга страна обаче, посредством този опростен език се построява една наистина добра и оригинална идея, която провокира. Не е ли провокацията една от основните отличителни черти на късото кино? ;)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Mind Job, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
It’s Not You, It’s Me
На всички ни се е случвало понякога просто да искаме да убием някого от любимите си хора. Е, не буквално... Само че при една млада жена, чийто приятел вече я дразни и отвращава да краен предел, нещата стават малко по-реални, отколкото тя някога си е мислела.
MATT SPICER / САЩ / 2013 ИГРАЛНО КИНО / КОМЕДИЯ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+