Proximity
РЕЖИСЬОР RYAN CONOLLY  •  ПРОДУЦЕНТ TRIUNE FILMS
СЦЕНАРИСТ RYAN CONOLLY & SETH WORLEY
САЩ / 2013 / 11'
Когато животът ти зависи от минни устройства закрепени за тялото, въоръжени похитители и редица други фактори, инстинктът ти за самооцеляване работи на пълни обороти. Дали той ще надделее в такава ситуация? И как ще повлияе на преценката? Proximity.
R yan Connolly е ко-сценаристът, режисьорът, операторът и монтажистът на екшън сензацията Proximity. Започва с Film Riot - канал в YouТube, където показва на желаещите да правят кино как да го правят по лесен и без голям бюджет начин. Към четирите си късометражни филма качени в канала, вървят и уроци за всичко от продукция до пост-продукция, като главно се набляга над ефекти. В Proximity, обаче, ефектите със сигурност не са най-впечатляващата нотка в изпълнението на Connolly I екпиа му.

Филмът започва с предупреждение, че е подходящ за аудитория „13+“, но на моменти дори възрастните ще настръхват от случващото се. Жанрово е най-близо до екшън, но има елементи на психо, трилър и sci-fi.

Историята е за четирима мъже със специални устройства захванати за краката, които две по две са свързани и ако се отдалечат определено разстояние едно от друго на, се самоунищожават. След като са захвърлени в гора в „средата на нищото“ от двама въоръжени с пушки, първата двойка мъже решават да бягат за живота си, но тръгват в различни посоки и устройствата се задействат, след което – БУМ! – остават с по един крак. Похитителите им тръгват след тях, а главният герой (Todd Bruno, участвал и в други колаборации с Connolly) разбира, че трябва да е в „близост“ до четвъртия останал, за да не ги сполети същото като първата двойка. След гонки, рязане на крайници и волни и неволни убийства от страна на протагониста, той успява да се освободи от устройството.

Актьорската игра е определено на ниво, въпреки че има един единствен диалог за 11-те минути филм, но реплики не са нужни, защото сюжетът представлява една извратена, психологическа игра, в която закона на джунглата е в пълна сила. От четиримата похитени, само главният герой оцелява, защото не действа първосигнално и чувството му за самосъхранение е преди всичко останало. Освен взривовете и престрелките и епичният саундтрак, зрителят не спира да е съсредоточен, защото тук присъства ефекта на ‚ако аз бях в тази ситуация, какво щях да направя?‘.

В тази история няма място за хуманност или морал – всичко е черно и бяло, каквито са и дрехите съответно на похитителите и похитените. Финалът е с отворен край, тъй като главният герой, след като убива „мъжете в черно“, попада в същата ситуация, но е от другата страна и вместо да стреля по хората със самоунищожителни устройства, той прострелва другият похитител и тогава се изписва заглавието на филма.

Proximity трябва да бъде гледан от всеки, който желае да прави кино, но не е сигурен от къде да започне. Това е пример за страхотен филм, на който не му липсва нищо и оставя следа, а с няколко клика във Film Riot, човек може да види направата му във всеки един аспект (освен сценария) и да види, че не е толкова трудно, стига да имате усет. Затова гледайте филма, вижте как се прави и, ако имате някоя жестока идея, излизайте навън и снимайте!
 
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Proximity, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Picnic
В този страховит трилър от Испания, майка с две деца навлиза из дебрите на горите край Гребац. За пикник... без да подозират, че тази територия все още е изпълнена с частици от тъмната си история. Една от тях ще бъде настъпена. Picnic е приказка за края и началото...
GERARDO HERRERO / Испания / 2010 ИГРАЛНО КИНО / ЕКШЪН
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+